اجاره بها و اجرت المثل توسط کارشناس رسمی دادگستری | کارشناسان البرز
زمانی که دو شخص قراردادی را به صورت شفاهی یا کتبی داشته باشند، فردی با استفاده از ملک یا مالی از شخص مقابل، بایستی مبلغی را به صورت تفاهمی به او بپردازد که به آن اجرت المثل گفته می شود. امروزه تعیین اجاره بها و اجرت المثل یکی از دغدغه های مستاجران و موجران می باشد که برای مشخص نمودن آن بایستی از کارشناسان رسمی دادگستری کمک گرفت. در این مطلب قصد داریم ضمن بررسی تعیین اجاره بها و اجرت المثل توسط کارشناس رسمی دادگستری با بهترین کارشناسان حقوقی دادگستری نیز آشنا شویم.
در ادامه برای مطالعه مطالب پیش رو دقایقی را با ما همراه باشید.
تعیین اجاره بها و اجرت المثل چیست؟
زمانی که قرارداد بین موجران و مستاجران به پایان می رسد و هیچ یک از آن ها به مفاد قرارداد پایبند نیستند و لذا در مواقعی که مستاجر پس از اینکه قرارداد به پایان رسیده به تصرف خود ادامه می دهد باید مبلغی برای استفاده از مال و ملک را به موجر پرداخت کند که میزان این مبلغ بایستی توسط کارشناسان رسمی دادگستری تعیین گردد.
اما در مواردی که مشخص شود مستاجر با تفاهم موجر به تصرف خود ادامه می دهد ملزم است که همان مبلغی که در اجاره نامه نوشته شده است را به موجر پرداخت نماید. در همین راستا طبق قانون اگر شخصی از مال دیگری بدون اجازه و در خارج از قرارداد استفاده کند مالک آن ملک حق مطالبه منافع آن را دارد که میزان آن با توجه به نوع استفاده و روزهای آن توسط کارشناسان دادگستری تعیین می گردد. لذا اگر مستاجر از پرداخت اجرت المثل امتناع نماید مالک می تواند اجرت المثل ایام تصرف را مطالبه کند و این از حقوق قانونی مالک میباشد.
نحوه محاسبه اجرت المثل ایام تصرف
تعیین اجاره بها و اجرت المثل توسط کارشناس رسمی دادگستری با توجه به عوامل مختلفی تعیین می گردد. این عوامل شامل نوع شرایط، نحوه استفاده از ملک و مدت زمان تصرف آن می باشد. از همین رو زمانی که دعوا در محاکمه مطرح شود کارشناس با بررسی تمامی شرایط، مبلغ اجرت المثل را به صورت قطعی مشخص می کند. لذا بهتر است که تمامی اقدامات مطالبه به دلیل تخصصی بودن موضوع و منفعت طرفین توسط وکیل دادگستری انجام بگیرد.
شرایط لازم برای مطالبه اجرت المثل
- برای درخواست مطالبه اجرت المثل فقط مالک رسمی یا نماینده او می توانند اقدام کنند.
- در صورتی که فردی از ملک شخص دیگر بدون رضایت او استفاده نماید بایستی به مدت استفاده از ملک اجرت المثل را پرداخت کند.
- زمانی که موجر پس از پایان قرارداد مستاجر خواستار تخلیه مستاجر نباشد به این معنی است که برای استفاده و تصرف مال از سوی مستاجر رضایت کامل دارد.
- هنگامی که مدت قرارداد به پایان برسد و موجر درخواست تخیه ملک را از مستاجر کند اما مستاجر تخلیه نکند حکم غاصب را دارد و در تصرف منافع مالک می باشد.
- در برخی موارد در قرارداد نوشته می شود که در صورت اتمام زمان اجاره مبلغ اجرت المثل به میزان اجاره بها باشد که در اینصورت تنها در زمانی که مستاجر به رضایت کامل موجر در ملک سکونت داشته باشد مفاد قرارداد عمل می شود و اگر مالک خوستار تخلیه او باشد اما مستاجر تخلیه نکند اجرت المثل توسط کارشناسان رسمی تعیین می گردد.
تفاوت اجرت المثل با اجرت المسمی و اجور معوقه
برای بررسی تفاوت های اجرت المثل و اجرت المسمی باید گفت که در اجرت المثل برای منافع ملک مبلغی تعیین می گردد و هر مبلغی که توسط طرفین توافق شود مبلغی قطعی می باشد. اما اجرت المسمی یک نوع خسارت به شمار می رود. اجرت المثل مروبط به گذشته می شود اما مطالبات اجرت المسمی به آینده مربوط است.
همچنین اجرت المثل با اجور معوقه تفاوت دارد. اجور معوقه به معنی مجموعه اجاره بهایی است که توسط شخص مستاجر در ایام تصرف پرداخت نشده است. در طرح دعوای مطالبه مستاجر به میزان مبالغی که پرداخت نکرده است ملزم به پرداخت اجاره بها می شود و در این مورد نیازی به کارشناسان رسمی نیست، چرا که مبلغ اجاره طبق مفاد قرارداد مشخص است. اما در مقابل در اجرت المثل مطالبه اجرت در خارج از قرارداد است و بایستی میزان آن توسط کارشناسان رسمی دادگستری تعیین گردد.
مراحل مطالبه اجرت المثل ایام تصرف
برای مطالبه اجرت المثل مالک اصلی ملک می بایست به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کند و درخواست مطالعه اجرت المثل ایام تصرف را ثبت نماید. برای این کار مدارکی برای ثبت دادخواست نیاز خواهد بود که در ذیل به آن ها اشاره نمودیم:
- تصویر اصل سند مالکیت
- اجاره نامه
- تصویر نظریه کارشناس
- اصل کارت ملی
- رسید پرداخت هزینه دادرسی
پس از ثبت دادخواست با اثبات حق خواهان در دادگاه، پرونده به منظور تعیین میزان اجرت المثل به کارشناس رسمی دادگستری تحویل داده می شود. برای تعیین اجاره بها و اجرت المثل توسط کارشناس رسمی دادگستری، کارشناس بر اساس فاکتورهایی همچون مساحت ملک، عمر ساختمان، موقعیت جغرافیایی و نوع کاربری آن نظریه کارشناسی خود را اعلام می نماید.
با توجه به اظهارات طرفین و نظریات کارشناس رسمی، دادگاه رای خود را صادر می کند و پس از قطعی شدن حکم جهت دریافت اجرت المثل بایستی به واحد اجرای احکام مدنی مراجعه گردد.
اما سوالی که ممکن است در این رابطه ایجاد شود این است که اجرت المثل از چه زمانی آغاز می شود؟ در پاسخ باید گفت که این زمان از لحظه ای شروع می شود که مستاجر به تصرف ملک می پردازد و تا زمانی که ملک را به مالک اصلی بازگرداند تصرف ادامه خواهد داشت. لذا لازم به ذکر است تا زمانی که قرارداد صلح پابرجا باشد اجرت المثل به مالک تعلق نخواهد گرفت. اما زمانی که قرارداد به پایان رسد از همان زمان مستاجر ملزم خواهد بود مبلغ اجرت المثل را به مالک پرداخت کند.
پیشنهاد پایانی به شما همراهان ارجمند
گرو کارشناسان البرز متشکل از تیم کارشناسان مجرب و بهترین کارشناس رسمی دادگستری املاک در کرج است که در زمینه تعیین اجاره بها و اجرت المثل توسط کارشناس رسمی دادگستری آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است.
جهت دریافت مشاوره در این زمینه شما می توانید از طریق راه های ارتباطی ذیل با ما در ارتباط باشید.
شماره تماس دفتر
تماس مستقیم با مدیریت ، مهندس بکتاش
آدرس دفتر
کرج – جهانشهر – بلوار مولانا – خیابان گلستان – کوچه بن بست گلستان یک – پلاک 30
بدون دیدگاه