هزینه نقشه برداری تفکیک آپارتمان در سال 1403 چقدر است؟
یکی از موضوعاتی که برای مالکین آپارتمان بسیار حائز اهمیت است تفکیک آپارتمان می باشد. کلمه تفکیک در اصطلاح به معنی تقسیم مال به چندین قطعه می باشد که معمولاً برای مشخص نمودن حد و مرز زمین و املاک صورت می گیرد.
به عبارت دیگر همانطور که می دانید در آپارتمان ها جمعیت بیشتری در حال سکونت هستند که با تفکیک آپارتمان می توان به صورت دقیق محدوده واحدهای آپارتمانی و اماکنی همچون پارکنیگ و تراس را مشخص نمود. این کار توسط کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری انجام می گیرد تا نتایج دقیقی از مساحت هر واحد در آپارتمان تعیین گردد. در این مطلب قصد داریم در همین باره اطلاعات بیشتری را کسب نمائیم و ضمناً هزینه نقشه برداری تفکیک آپارتمان در سال 1403 را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
لطفاً در ادامه جهت بهره مندی از مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
نقشه برداری تفکیک آپارتمان چیست؟
زمانی که در زمینی آپارتمان بنا می گردد ممکن است که زمین مورد نظر یک سند مالکیت داشته باشد و یا سند مشاعی با چندین مالک را دارا باشد. پس از اینکه آپارتمان در زمین بنا شود به منظور اینکه برای هر واحد آپارتمان سند صادر گردد بایستی تفکیک آپارتمان صورت بگیرد تا متراژ و مساحت واحدهای آپارتمانی به صورت دقیق مشخص شود.
این کار توسط کارشناس رسمی دادگستری صورت می گیرد و برای انجام آن لازم است تا مراحلی طی شوند که در ادامه مطلب به آن ها اشاره خواهیم نمود.
مراحل تهیه نقشه تفکیک آپارتمان
در ابتدا درخواست کتبی مالکین برای تفکیک آپارتمان بایستی انجام گیرد و در صورتی که چندین مالک برای زمین وجود داشته باشد تقسیم نامه رسمی تنظیم می گردد. لذا برای آپارتمان باید مجوز پایان کار دریافت شود که برای این کار مالکین می توانند به دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری مراجعه نمایند.
سپس مشخصات لازم به همراه صورت مجلس که شامل CD عرصه می باشد تحویل به اداره ثبت می شود و درخواست تعیین کارشناس نقشه برداری به سازمان مهندسی صورت می گیرد. سازمان نظام مهندسی با دریافت مدارک مورد نظر یک کارشناس رسمی را برای انجام پروژه تعیین می کند. در وهله اول وضع موجود در ملک با حدود مندرج شده در سند مطابقت داده می شود و ملک مورد نظر از نظر فواصل بررسی می گردد که در صورت وجود هر گونه مشکل اصلاحات صورت بگیرند. سپس جنبه فنی و نقشه برداری ملک مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت که این کار شامل مطابقت داشتن متراژ عرصه با وضع موجود ملک میشود. علاوه بر این رعایت قوانین ثبتی موجود و دستورالعمل و ضوابط تفکیک آپارتمان لحاظ خواهند شد.
پس از اتمام تمامی موارد فوق کارشناس رسمی نقشه برداری با اطلاعات به دست آمده نقشه و صورت مجلس تفکیکی را تهیه می نماید و به همراه گزارش مکتوب ضمن مهر و امضای خود به سازمان نظام مهندسی تحویل می دهد. سپس نظام مهندسی با بررسی های لازم و زدن برچسب هولوگرام نقشه را به همراه مجوز پایان کار و CD عرصه به دفتر ثبت اسناد تحویل خواهد داد. در انتها دفتر ثبت اسناد با بررسی مدارک و نقشه ها سند تک برگ برای هر واحد آپارتمان را صادر می کند.
مزایای تفکیک آپارتمان چیست؟
با تفکیک آپارتمان پیش از پایان ساخت و ساز مساحت های دقیق هر واحد آپارتمانی محاسبه می شود که این کار موجب جلوگیری از ایجاد اختلاف و درگیری های حقوقی خواهد شد. در مواردی که واحدهای آپارتمانی به صورت پیش فروش معامله می شوند ممکن است پس از ساخت آپارتمان و اخذ سند تک برگ خریدار متوجه عدم مطابقت مساحت سند و مساحت آپارتمان در هنگام معامله شود.
به همین منظور بهتر است برای جلوگیری از ایجاد اختلاف در آینده نقشه تفکیکی پیش از معاملات خرید و فروش و پایان کار ساخت آپارتمان انجام شود تا مساحت هر واحد آپارتمان به صورت دقیق مشخص گردد.
شرایط لازم برای انجام تفکیک آپارتمان
تفکیک آپارتمان دارای یک سری شرایط و ضوابط هایی می باشد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
- برای ثبت درخواست نیاز به گواهی پایان کار ساختمان خواهد بود.
- تفکیک آپارتمان بایستی توسط کارشناس رسمی دادگستری صورت بگیرد.
- ثبت درخواست تفکیک آپارتمان توسط دفتر ثبت اسناد انجام می گیرد.
- مسئول واحد ثبتی بایستی با رعایت اصول و نوبت دهی منظم تاریخ بازدید را به متقاضی اعلام کند.
- در صورتی که با بازدید از محل مورد نظر تطبیق پایان کار با وضع موجود تطابق داشته باشد نقشه برداری صورت خواهد گرفت.
- هیچ یک از افراد نقشه بردار و نماینده ثبت اجازه ندارند پرونده را پیش از اتمام کار تفکیک بایگانی نمایند و در صورت بایگانی شدن پرونده بدون ذکر هیچ دلیلی عواقب حقوقی در پی مسئول مورد نظر خواهد بود.
- کارشناسان نقشه بردار موظف هستند امور نقشه برداری را با دقت بالا و بدون هیچ اشتباهی به انجام برسانند.
- مسئولین واحد ثبتی در صورت که تخلفی را در نقشه برداری مشاهده نمایند بایستی متخلفان را معرفی کنند.
هزینه نقشه تفکیک آپارتمان در سال 1403
هزینه نقشه برداری تفکیک آپارتمان در سال 1403 چقدر است؟ در پاسخ باید بگوییم که هزینه های تهیه نقشه تفکیک آپارتمان بر اساس مساحت تقریبی ملک و موقعیت ملک مشخص می گردد. با در نظر گرفتن شرایط خاصی که زمین های ملک دارند قطعاً هزینه های تفکیک زمین متغیر خواهد بود. شما می توانید برای اطلاع دقیق از هزینه نقشه برداری تفکیک آپارتمان در سال 1403 از طریق راه های ارتباطی درج شده در انتهای مطلب از کارشناسان خبره مجموعه کارشناسان البرز کمک بگیرید.
مدارک مورد نیاز برای تهیه نقشه تفکیک آپارتمان
برای تهیه نقشه تفکیک آپارتمان نیاز به یک سری مدارک خواهد بود که این مدارک شامل موارد ذیل می باشند:
- درخواست کتبی مالک
- مدارک هویتی متقاضی
- نقشه تفکیکی
- استعلام تفکیک از اداره ثبت اسناد
- ارائه تقسیم نامه رسمی در صورت وجود چندین مالک
- اخذ گواهی پایان کار که برای تهیه آن با مدارک لازم باید به دفاتر شهرداری مراجعه نمود.
پیشنهاد ویژه به شما سروران عزیز
در این مطلب با ذکر مطالب جامع به بررسی نحوه تفکیک آپارتمان پرداختیم. مجموعه کارشناسان البرز متشکل از کارشناسان خبره و ماهر نقشه برداری می باشد که با ارائه خدمات نقشه برداری تفکیک آپارتمان با مناسب ترین هزینه نقشه برداری تفکیک آپارتمان در سال 1403 در خدمت شما عزیزان است.
شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نقشه تفکیک آپارتمان از طریق راه های ارتباطی ذیل با کارشناسان مجرب ما در ارتباط باشید.
لذا با مطالعه محتوای نقشه برداری تفکیک آپارتمان چیست؟ اطلاعات بیشتری را در این حوزه کسب خواهید نمود.
شماره تماس دفتر
تماس مستقیم با مدیریت ، مهندس بکتاش
آدرس دفتر
کرج – جهانشهر – بلوار مولانا – خیابان گلستان – کوچه بن بست گلستان یک – پلاک 30
بدون دیدگاه