نحوه تشخیص اراضی دایر و بایر | کارشناسان البرز
اراضی از نظر هویتی به دسته های مختلفی مانند دایر، بایر، موات و ملی تقسیم می شوند. نحوه تشخیص اراضی دایر و بایر به نوع کاربری این اراضی بستگی دارد. برای تشخیص این اراضی نیاز است به کارشناسان مجرب و باسابقه مراجعه نمایید.
به این ترتیب می توانید مراحل قانونی مربوط به تشخیص هویت ملک را در کوتاه ترین زمان ممکن انجام دهید.
برای درک بهتر، در ادامه مقاله اطلاعاتی در مورد اینکه زمین بایر چیست؟ و نحوه تشخیص اراضی بایر ارائه می شود. پس پیشنهاد می شود تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
لطفا برای مطالعه مقاله ذیل، چند دقیقه ای با ما همراه باشید
منظور از اراضی دایر چیست؟
اراضی دایر به زمین هایی گفته می شود که به صورت دائمی مورد استفاده قرار می گیرند. این زمین ها یا از گذشته دایر بوده اند و یا پس از مدتی دوباره احیا شده اند. در صورتی که این زمین ها در محدوده شهری قرار گیرند به عنوان زمین های دایر شهری شناخته می شوند. در صورت قرارگیری اراضی مذکور در خارج از محدوده شهری، به آنها زمین های دایر غیر شهری یا کشاورزی گفته می شود.
زمین هایی که در زمان رژیم سابق دارای عنوان ملی بودند نیز جزو زمین های دایر هستند. مانند اراضی حفاظت شده، شکارگاه و اراضی که در مالکیت دولت قرار دارند.
نحوه تشخیص اراضی دایر و بایر توسط کارشناسان از طریق انجام اقدامات خاص انجام می شود.
این اقدامات به بررسی هویت زمین های یاد شده مربوط می شود. معمولاً اراضی دایر دارای سابقه مالکیت خصوصی بوده و دارای مدارکی مانند سند مالکیت هستند.
زمین های دایر برون شهری در حال کشت و زراعت می باشند. برای احراز هویت زمین های دایر، وجود مالک زمین در حال حاضر نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
منظور از اراضی بایر چیست؟
اراضی بایر به زمین هایی گفته می شود که در گذشته مورد ساخت و ساز و یا کاشت قرار گرفته اند.
این زمین ها پس از مدتی به حالت موات برگشته اند.
به این صورت که هیچ عملیات عمرانی و بهره برداری در آن انجام نمی گیرد.
زمین های بایر دارای سابقه احیا هستند. ولی به دلیل عدم بهره برداری به مدت 5 سال، به حالت متروکه درآمده اند. پوشش گیاهی در زمین بایر شامل گیاهان خودرو، غالب و طبیعی بومی منطقه قرارگیری زمین است.
نحوه تشخیص اراضی دایر و بایر توسط کارشناسان مربوطه، کار چندان پیچیده و سختی نیست.
برای آنکه زمینی بایر محسوب شود نیاز است زمین مورد نظر شروط زیر را داشته باشد:
- زمین بایر در زمان حال دارای مالک باشد.
- هیچ گونه عملیات زراعی، عمرانی و کشاورزی در زمین بایر انجام نشود.
- مالک زمین بایر به مدت نامعلومی بدون عذر موجه، عملیات بهره برداری از زمین را متوقف کرده باشد.
اراضی بایر و دایر شهری
زمین های بایر شهری، زمین هایی هستند که دارای سابقه عمران و آبادی بوده و سپس به حالت موات درآمده اند. اراضی بایر قرار گرفته در حریم شهری و محدوده قانونی شهرها در این گروه قرار دارند. در بسیاری از شهرها استفاده از زمین های دایر و بایر به منظور ساخت مسکن و خدمات عمومی الزامی می باشد. در این صورت وزارت مسکن و شهرسازی می تواند از این زمین ها برای ارائه خدمات مذکور استفاده نماید.
شرط لازم برای بهره برداری از زمین های بایر و دایر، عدم وجود مالک مشخص برای آنها است. این زمین ها برای ساخت و ساز و خدماتی که در جامعه ضروری هستند مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
همچنین جهت اطلاع از هویت اراضی حتما مطلب تشخیص هویت اراضی بر چه اساس است؟ را بررسی کنید.
اراضی بایر دولتی چیست؟
تا این قسمت از مقاله تا حدودی با نحوه تشخیص اراضی دایر و بایر آشنا شدید. بهتر است بدانید مطابق ماده 8 قوانین زمین، در صورتی که زمین بایر صاحب مشخص نداشته باشد در اختیار ولی فقیه قرار می گیرد. پس از آن، اراضی بایر و اراضی موات در اختیار دولت قرار می گیرند.
ماده 8 قانون زمین برای مواقعی است که زمین هیچ مالک اولیه یا ثانویه ای نداشته باشد. پس در صورتی که زمین توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به تصرف در آید، دولت در مورد آن ادعایی نخواهد داشت.
مالکیت زمین بایر
اگر برای ارائه خدمات عمومی نیاز به اراضی بایر باشد، مالک زمین ملزم به فروش زمین به ارگان مربوطه است. دولت و شهرداری از جمله سازمان های خریدار زمین های بایر شهری و بایر کشاورزی هستند. در صورت اعراض مالکان اراضی بایر، این زمین ها به صورت بلاعوض به دولت واگذار می شوند.
اما در صورت عدم اعراض، صاحبان اراضی ملزم به کشت زمین یا اجاره و فروش آن خواهند بود. اگر اقدامات زراعی در زمین مذکور به مدت یک سال پس از صدور حکم انجام نشود وزارت کشاورزی، زمین را واگذار می کند. این اقدامات توسط خود وزارت کشاورزی یا هیئتی هفت نفره انجام می شوند. به این ترتیب زمین بایر از طرف مالک با قیمت عادلانه ای برای دامداری و کشاورزی به فروش می رسد. برای کسب اطلاعات و آشنایی با نحوه تشخیص اراضی دایر و بایر می توانید به کارشناسان دادگستری مراجعه نمایید.
ساخت و ساز در زمین بایر و دایر
بسیاری از زمین های بایر و دایر به دلیل عدم فعالیت کشاورزی و ساخت و ساز در اختیار شهرداری و دولت قرار می گیرند. در واقع وزارت مسکن و شهرداری، زمین های مورد نیاز را از اراضی موات و دولتی تأمین می نمایند.
شهرداری و سازمان مربوطه از این اراضی به منظور ارائه خدمات زیر بهره برداری می کند:
- تفکیک زمین بایر و فروش آن به افراد واجد شرایط
- اجرای طرح های ساخت و ساز مناطق مسکونی
- ایجاد تأسیسات با کاربری عمومی و اداری
- حفاظت از میراث فرهنگی
- اجرای طرح های مصوب شهری
- ارائه خدمات رفاهی
کلام آخر
شناخت اراضی دایر و بایر و تشخیص آنها از اموری است که نیاز به دانش و تخصص کارشناس دارد. مراجعه به کارشناس مجرب باعث احراز هویت اراضی در کوتاه ترین زمان می شود. این امر تأثیر زیادی در احقاق حق مالکان و جلوگیری از تضییع حقوق آنها خواهد داشت.
پیشنهاد ما مراجعه به کارشناسان البرز به منظور آشنایی با نحوه تشخیص اراضی دایر و بایر است. این گروه متشکل از کارشناسان مجرب و متخصص بوده و از تجهیزات به روز و پیشرفته بهره مند است. مراجعه به کارشناسان البرز باعث رسیدگی سریع به اموری مانند تشخیص هویت و نوع زمین خواهد شد.
برای ارتباط با تیم کارشناسان البرز می توانید از طریق شماری های درج شده تماس بگیرید.
شما سروران گرامی می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان و استعلام هزینه ها و تشخیص اراضی بایر با مشاوران ما در ارتباط باشید.
از همراهی شما عزیزان سپاس گزاریم
تحریریه کارشناسان البرز
تماس با ما
آدرس دفتر:
کرج – جهانشهر – بلوار مولانا – خیابان گلستان – کوچه بن بست گلستان یک – پلاک 30
شماره تماس دفتر:
تماس مستقیم با مدیریت ، مهندس بکتاش
بدون دیدگاه